به گزارش مهر، دانشمندان در آمریکا و انگلیس توانستند یک تکه یک سانتی متری از اپیدرم- بیرونیترین لایه پوست را از سلولهای بنیادی تولید کنند.
این پوست مصنوعی دقیقا دارای همان ویژگیهای پوست واقعی است.
اپیدرم یک مانع حفاظتی بین بدن و محیط بیرون ایجاد میکند و مانع از خروج آب از بدن شده و از بدن در برابر میکروبها و از ورد مواد سمی محافظت میکند.
تا کنون مهندسان بافت نتوانسته بودند لایه بیرونی پوست را با این خاصیت محافظتی که برای آزمایش دارو و مواد آرایشی بهداشتی ضروری است، بسازند.
دانشمندان معتقدند که در آینده میتوان به جای آزار حیوانات، از پوست رشد داده شده آزمایشگاهی برای آزمایش لوسیون و کرمهای پزشکی و مواد آرایشی استفاده کرد.
این پوست مصنوعی میتواند مدلی را برای بررسی بیماریهای پوستی مانند اگزما و همچنین درمان خشکی پوست فراهم آورد.
در برخی کشورها آزمایش کردن مواد آرایشی روی حیوانات و همچنین واردات محصولات آرایشی بهداشتی که بر روی حیوانات آزمایش شده باشند، ممنوع است.
با این حال بسیاری از شرکتهای چینی و آمریکایی به آزمایش روی حیوانات ادامه میدهند.
دکتر دوسکو ایلیچ، مجری این تحقیقات از دانشگاه کینگز لندن گفت: روش جدید ما میتواند برای رشد دادن مقادیر بزرگتر از اپیدرم انسانی آزمایشگاهی استفاده شود و از این رو قادریم آن را برای آزمایشهای تجاری داروها و مواد آرایشی بهداشتی افزایش مقیاس دهیم.
دانش پژوهان سلولهای پرتوان القایی را از سلولهای فیبروبلاست اهدایی تغییر داده شده بافت همبند بالغ گرفته و این پوست مصنوعی را تولید کردند.
محققان در یک فرایند گام به گام در آزمایشگاه، سلولهای بنیادی پرتوان القایی را به کراتینوسیتها - اصلیترین نوع سلول در لایه خارجی پوست- تبدیل کرده و سپس تکهای از پوست واقعی را رشد دادند.
آنها محصول خود را "معادل اپیدرمال سه بعدی" میخوانند.
آزمایشها هیچ تفاوت چشمگیری را در ساختار یا عملکرد بین این تکه پوست مصنوعی و پوست واقعی انسان نشان نداده است.
دکتر ایلیچ میگوید وقتی داروسازان کرمی میسازند باید آن را بر روی پوست آزمایش کنند تا دریابند چه میزان از آن از پوست عبور میکند چرا که عبور میزان زیاد از پوست میتواند آسیب زا و مخرب باشد.
به گفته وی تولید پوست مصنوعی با مقیاس بزرگ 10 متر نیز با این روش کار آسانی است اما تکههای کوچک از این پوست در آزمایشها موفقتر عمل میکنند.